Na jakou zeleninu si dávat pozor

Jak všichni víme, zelenina by měla být nedílnou součástí každého jídla. Je plná vitaminů, minerálních látek a antioxidantů. Pomáhá nám udržovat štíhlou linii a zdravou hladinu cholesterolu. Je skvělá jako prevence civilizačních onemocnění, pomáhá trávení a peristaltice střev a přirozeně váš organismus omlazuje. Ale pozor, pokud jste na low carb jídelníčku, je důležité znát, jaká zelenina je pro tento typ stravování vhodná. I mezi ní se totiž najdou „jedinci“, kteří mají sacharidů spoustu. 

zelenina1

Pozor na červenou zeleninu

Zelenina, která má červenou barvu (typicky rajče, červená řepa, červené kapie, červené zelí, mrkev atd.) má obecně vyšší podíl sacharidů. Samozřejmě neříkáme, abyste se těchto druhů vzdávali úplně, pro své blahodárné účinky mají i tyto druhy zeleniny na talíři své místo. Šetřete ale s jejich množstvím. 

Česnek

Česnek do kuchyně určitě patří. Má nenahraditelnou chuť a aroma a z mnoha jídel udělá opravdové delikatesy a k tomu krásně provoní váš dům. Česnek je ale také zeleninou, která je na přední příčce v obsahu sacharidů. Co je na něm ale skvělé, je to, že ho do jídel nepřidáváme mnoho (pokud nehovoříme o krémové česnečce). Pár stroužků vaší dietě určitě neublíží. Česnek je jedním z největších zázraků přírodní medicíny. Obsahuje těkavé oleje, silice, selen, vitaminy A, B, C a E. Má protizánětlivé a dezinfekční účinky, ničí bakterie a vypuzuje z těla parazity. 

Hrášek

I hrášek patří do kategorie zeleniny s vysokým obsahem sacharidů. Konzumujte ho prosím tedy s mírou. Na druhou stranu, jedná se o vitaminovou bombu. Je plný „céčka“, obsahuje železo, beta-karoten, draslík a samozřejmě vlákninu. 

zelenina2

Pórek

I pórek patří mezi zeleninu, se kterou byste, pokud se stravujete nízkosacharidově, měli trochu šetřit. Ale v kuchyni ho určitě zachovejte. Je skvělý třeba do polévek a navíc obsahuje, hořčík, selen, draslík, fosfor, mangan a železo. Kromě toho v něm najdete i vitaminy E, C a B6.  

Cibule 

Od cibule byste to možná nečekali, ale i ona má vysoký podíl sacharidů. Na druhou stranu, bez cibule by byla naše kuchyně o poznání nudnější. Cibule slouží jako základ mnoha jídlům, přidává se do salátů, pomazánek a polévek. Pokud to s ní nebudete přehánět, do low carbu se hodí. A navíc podpoří i vaše zdraví. Cibule je totiž přírodním antibiotikem, je zdrojem mnoha vitaminů a minerálních látek a snižuje možnost, že onemocníte některým civilizačním neduhem.