9 mýtů o nízkosacharidových dietách

O nízkosacharidových dietách koluje mnoho různých informací. Někdo tvrdí, že jde o nejlepší způsob stravování, jiný zase, že je to módní výstřelek, který škodí zdraví. V dnešním článku přinášíme 9 nejčastějších mýtů o nízkosacharidovém stravování.

 

 Foto c.1

Mýtus č. 1: Je to módní dieta


Tento termín se používá pro diety, které se těší popularitě jen velmi krátkou dobu. Většinou je „proslaví“ některá ze známých osobností, která s jejich pomocí zaručeně hubne. Nízkosacharidové stravování sem ale nepatří. Jeho benefity byly potvrzeny řadou odborníků. Navíc je populární už desítky let. Robert Atkins, zakladatel Atkinsonovy diety, při které se v jídelníčku výrazně omezují sacharidy, vydal svou první knihu v roce 1972. Úplně první kniha o nízkosacharidovém stravování vyšla ale už v roce 1863. Jejím autorem je anglický hrobník William Banting. Trpěl obezitou a nízkosacharidová dieta mu pomohla zhubnout. Vzhledem k dlouhodobým a vědecky potvrzeným úspěchům nízkosacharidových diet je lze jen těžko považovat za pouhý módní výstřelek.

Mýtus č. 2: Je nemožné držet tuto dietu dlouhodobě


Odpůrci nízkosacharidových diet často tvrdí, že se nedají držet dlouhodobě. Vyřazené potraviny začne po čase prý každý ve svém jídelníčku silně postrádat. To vede k porušení diety a opětovnému nárůstu váhy. Bohužel, základem všech diet jsou nějaká omezení. Ať už musíte vynechat vybrané skupiny potravin nebo zredukovat váš kalorický příjem. Výhodou nízkosacharidového stravování je, že se můžete najíst do sytosti, aniž byste nabírali nechtěná kila. Také vás nehoní chutě. Na rozdíl od diet postavených na sníženém příjmu kalorií, při kterých se dosyta nenajíte a máte tak často hlad. Což je pro mnoho lidí dlouhodobě neudržitelné. Neexistují žádné vědecké důkazy o tom, že nízkosacharidové diety se drží hůř než kterékoliv jiné diety.

Mýtus č. 3: Většina shozených kil je voda


Tělo skladuje hodně sacharidů ve formě glykogenu ve svalech a játrech. Glykogen na sebe váže hodně vody. Když omezíte příjem sacharidů, sníží se i vaše zásoby glykogenu. To je důvodem, proč při přechodu na nízkosacharidovu stravu ztratíte velkou část váhy v podobě vody. Toto bývá častým argumentem proti low carb stravování. Odpůrci také tvrdí, že vše, co zhubnete, je vlastně jen voda. Při nízkosacharidové dietě nejde s váhou dolů ale jen voda. Samozřejmě ztrácíte také tělesný tuk. A to především viscerální tuk v oblasti břicha. Jde o vnitřní tuk obklopující vaše tělesné orgány, který může být příčinou mnoha onemocnění, jako jsou srdeční zástava, rakovina, mrtvice, cukrovka nebo deprese.

Mýtus č. 4: Nízkosacharidové diety neprospívají srdci


Nízkosacharidový jídelníček bývá bohatý na tuky. Mnoho odpůrců proto tvrdí, že low carb diety jsou spojené s vysokým cholesterolem a rizikem onemocnění srdečními chorobami. Tuky samozřejmě mohou do jisté míry hladinu cholesterolu ovlivňovat. Za vysokým cholesterolem stojí ale podstatně více důvodů. Například příliš mnoho stresu, kouření nebo obezita. Na vině mohou být i genetické dispozice. Důležitým faktorem je i to, jaký typ tuků konzumujete. Nízkosacharidový jídelníček by měly tvořit především zdravé tuky, tedy ty z ryb a mořských plodů, libového masa, kvalitního oleje nebo ořechů.

Foto c.2

Mýtus č. 5: Nízkosacharidové diety fungují, protože snížíte kalorický příjem


Mnoho odpůrců low carb diet tvrdí, že za shozené kilogramy může pouze omezený příjem kalorií. To je sice pravda, ale není to vše. Hlavní výhodou zbavení se nadbytečných kil je, že k tomu dochází zcela automaticky. Při nízkosacharidovém stravování se lidé cítí sytí a jedí méně, aniž by museli počítat kalorie nebo vážit porce. Nízkosacharidový jídelníček je také bohatý na protein, který dokáže zrychlit metabolismus a pomoci tak tělu spálit více kalorií. Nízkosacharidové stravování není jen o ztrátě přebytečných kilogramů. Dokáže efektivně pomoci při léčbě cukrovy nebo epilepsie. 

Mýtus č. 6: Při nízkosacharidových dietách jíte málo rostlinných potravin


Nízkosacharidová dieta neznamená bezsacharidová. Vynechání potravin rostlinného původu při tomto způsobu stravování je opravdu mýtus. Ve skutečnosti můžete i při dodržení limitu 50 gramů sacharidů denně sníst poměrně velké množství zeleniny, bobulí (maliny, ostružiny apod.), ořechů a semínek. Do low carb jídelníčku můžete zařadit dokonce až 150 gramů sacharidů. Záleží na tom, jakou konkrétní dietu zvolíte. Nízkosacharidově se může stravovat i vegetarián nebo vegan.

Mýtus č. 7: Ketóza je nebezpečná


S ketózou je spojená řada nepřesných informací. I přesto, že je to pro člověka naprosto přirozený metabolický jev. Pokud výrazně omezíte příjem sacharidů, začne tělo produkovat ketony. Ty pak používá namísto sacharidů jako svůj pohon. Ketóza nastává nejen při keto dietě, ale také v případě, když jste dlouho nejedli. Její lehčí formou prochází tělo například ve spánku. Pro zdravého člověka je tento stav naprosto bezpečný. Mnoho lidí si bohužel ketózu plete s ketoacidózou. Jedná se o nebezpečný stav, který může nastat u lidí trpících cukrovkou I. typu. Výjimečně se může vyskytnout i u diabetu II. typu. Vlivem zvýšeného množství ketolátek dochází k zastavení produkce inzulínu. Jde o velice vážný stav, který může skončit i smrtí.

Mýtus č. 8: Mozek nemůže fungovat bez sacharidů


Mnoho lidí věří, že sacharidy mají zásadní vliv na fungování mozku. Je dokázáno, že sacharidy mozek pro své fungování dokonce preferuje. Některé mozkové buňky ani jiné palivo, než sacharidy ve formě glukózy, neakceptují. Jiné jsou ale schopné bez problému využít ketony. A tady přichází na řadu metabolický proces zvaný glukoneogeneze. I když nemáte dostatečný příjem sacharidů, vaše tělo dokáže produkovat glukózu i z látek nesacharidové povahy, třeba z proteinu. A proto sacharidy jako palivo pro váš mozek nepotřebujete. Mnoho lidí na nízkosacharidové stravě dokonce tvrdí, že jim mozek funguje lépe.

Foto c.3

 

Mýtus č. 9: Nízkosacharidové diety ničí fyzickou výkonnost


Většina sportovců je na vysokosacharidové stravě, mnoho lidí si pak myslí, že sacharidy jsou pro fyzickou výkonnost klíčové. Omezení sacharidů zpočátku vede k nižším výkonům. Jde ale o dočasný stav. Tělu chvíli trvá, než si zvykne na nový způsob fungování. Tedy získávání energie z tuků namísto sacharidů. Nízkosacharidové diety ovlivňují fyzické výkony spíše pozitivně, hlavně u vytrvalostních sportů. Musíte však dát tělu nejdříve čas se na nový způsob stravování adaptovat.